Mycket agility!

Nu har vi haft några dagar fullspäckade med agility! I lördags hängde vi på Marie & Midas som skulle till Bjuv för att tävla officiellt. Halv fem steg vi upp och Gina såg ut som ett frågetecken, vad är meningen med att gå upp så tidigt matte?! En stund senare satt i bilen på väg med riktning mot Helsingborg. Väl framme var det fullt med hundar och tillhörande ägare. Vädre var väl lite si så där på morgonen men sedan sprack det upp och blev riktigt härligt & soligt. Skönt tyckte Gina som la sig ner och solade en stund, himla skönt att hon kan koppla av så bra när det är fullt liv runt omkring. Det var spännande att titta på alla loppen och även rätt lärorikt. Man lär sig faktiskt mycket bara av att titta när andra gör det! Midas skötte sig jättebra, de är så duktiga, och jag hoppas att Gina såg och lärde sig hur man ska göra.. I bilen hem hördes det inte ett knyst och Gina sov i stort sett ända till söndag morgon.

Efter lördagens tävling var jag så taggad på att själv träna så vi åkte upp på klubbens allmäna agiliyträning på eftermiddagen. Rolig träning som gick över förväntan för min del! Hon har varit lite rädd för vippen nu ett tag men igår så fick var det precis som att det var som bortblåst. Skönt att det äntligen har släppt. Även däcket och slalomen gick bra igår. Hon har börjat förstå nu att man ska hoppa igenom däcket och inte bara gå vid sidan om det.. Slalomen har vi fått stora resultat på efter att jag har satt upp skidstavar i trädgården och tränat på. Det känns som att även det börjar säppa nu och självklart känns det väldigt skönt.

Idag var det agilitykurs med liten halvtrött DP. Jag tror att löpet kan spela en liten roll i det för det var intressant att lukta överallt. Hon kämpade ändå på bra och var duktig. Kämpade på med vippen och hon brydde sig inte om den idag heller. Vi testade lite 8-övningar för att öva bakom- samt framförbyten. Där var det Gina som var den som skötte och matte den som behöver öva! Hon är väldigt uppmärksam så jag måste var snabb med kommandona för att hon ska söka sig framåt. Det gäller att hinna med allt och att det ska bli rätt. Nu ser vi redan fram emot nästa måndag!

Häftig träning

Nu ikväll har vi varit på träning med blivande räddningshundar här i Blekinge. Jag och Gina fick vara med och testa på och jag måste säga att jag tyckte det var väldigt spännande. Idag var det runt sju hundar runt 1,5-2 år och alla hade hållt på med räddning ett tag. Vi började med att gå upp för en gallertrappa för att ta oss in i något slags hus som de byggt m h a stora baracker/containrar, lite svårt att förklara. Det är i varje fall två våningar och helt kolsvart där inne. Nu hade de även eldat i ingången så där inne var rökigt. Jag skulle gå igenom hela övervåningen för att sedan gå ner för en lång ramp/rör som ledde ut. Det sved lite i ögonen efter ett tag och man såg i stort sett igenting /jag visste ju ej heller vart vi skulle) men tillslut kom vi ut. Gina skötte sig bra och det var bara en gång då jag fick locka med henne.

Sedan skulle de gå in i ett stort långt rör, som en tunnel, där det satt en figurant i andra änden. Även det gick bra och bäst av allt är ju att man får godis när man kommit fram!
Det var många övningar med att hundarna skulle söka efter figuranter. Vi började med s.k. öppen retning. Det vill säga att Gina fick se när figuranten sprang och gömde sig för att sedan leta upp den. Jag tycker att det är perfekt träning för henne att självmant behöva gå fram till främmande människor och hälsa på dem eftersom hon kan vara rätt reserverad. Mycket träning på detta fick hon och jag trodde att det skulle gå sämre än vad det gjorde. Hon var tvärtom mot vad jag trott glad när hon hittade den gömda människan och fick gottis!

Det är även mycket annan bra träning, bl.a. får hundarna lära sig att vänta då någon annan hund arbetar och att vara uppbunden. Väldigt nyttig träning för Gina då hon inte är helt förtjust när matte går i väg och pratar med någon annan hund. Vi var på samma ställe som vi var på med valpkursen och där finns som sagt var massor av miljöträning. Idag var även några från Räddningtjänsten där och tränade med motorsåg så miljöträning blir det allt!

Deltagarna tyckte att Gina var jätteduktig för att vara första gången. Det finns mycket att öva på, såklart, men hon har tydligen förutsättningarna för det. Gruppen tränar en gång i veckan på olika platser här i Blekinge och de ville ha med mig och Gina i fortsättningen! Dock kan vi inte på måndag, då nästa tillfälle skulle vara, för att vi har agilitykurs de kvällarna. Nu vet jag dock inte hur det blir med det på måndag då det var någon som började löpa igår kväll. Jag får se hur humöret är, märkte inte mycket på henne förra löpet men vi får se.

Imorgon blir en rolig dag för Gina. Klassen ska på friluftsdag till Sternö hela dagen. Vi frågade om man fick ha hund med sig och det gick bra! Lilla Sniff får hänga med tillsammans med rätt många andra hundar (bl.a. hennes kompis dvärgschnauzern Majken) så det blir minsanna skoj för dem. Jag ska lägga ett par spår så tar vi dem någon gång under dagen. Är jättefint ute på Sternö och vädret ska bli bra så det ska bli roligt.

Nu är det en väldigt trött hund, vi tränade 2,5 h, som vill att matte ska gå och lägga sig så att hon själv kan krypa ner..

Soldyrkare

Idag har det underbara vädret fortsatt och solen har lyst hela dagen, inget moln har synts till. Gina är lika glad för det som jag och vi har varit ute i stort sett hela dagen. Hon har varit lös i trädgården och suttit i solen med mig. Att hon tycker om det kan man inte ta miste på, se själva!

image79

image80

image81

Födelsedagstårta














ETT ÅR!

Ett år har nu passerat och idag fyller Gina och hennes kullsyskon ett helt år. Det känns inte som att det var längesen jag fick det glada beskedet om att det hade fötts en liten röd tikvalp till mig. Det var egentligen då jag verkligen insåg och förstod att det var på riktigt. En liten Gina skulle flytta in hos oss om drygt åtta veckor.

image71
Gina och hennes syskon för ett år sedan


Gina önskar GRATTIS till syskonen och hoppas att de har det bra, vart de än befinner sig!


Vårpromenad på Sternö









Spår

Avslutningen på lydnadskursen igår var jätterolig! Dock tråkigt att den är slut nu men jag ska inte klaga eftersom vi redan har börjat en ny. I varje fall så började vi med hundarna i bilarna för att ha lite genomgång i hur man lägger spår. Det uppskattade jag väldigt eftersom jag vill lära mig hur man gör! Sedan fick varje hundförare gå ett rakt spår på ca. 100 m. De flesta, inklusive jag, hade aldrig testat på att spåra med sina hundar på "riktigt". I slutet la jag falukorvsbitar. Sedan skulle man gå rätt ut och tillbaka för att inte hunden ska lära sig att spåra i bakspår. (Här har man lärt sig nya ord!) De fick ligga i ungefär 20 min innan vi en och en tog ut hundarna för att spåra. De flesta var måttligt intresserade utan luktade på annat istället. Jag stod bara och hoppades på att Gina överhuvudtaget skulle förstå vad hon skulle göra och att hon med lite tur skulle hitta korvbitarna. En av ledarna, Mikael, gick med bakom för att se hur det gick för hundarna. När det var vår tur gick jag fram med Gina där spåret började och, håll i er nu, hon tog det direkt!  Rätt på det och sedan bar det av fort framåt i rätt riktning. Vi följde bara tyst efter henne och hon jobbade på mycket intensivare än vad jag ens hade vågat hoppats på. Det tog inte lång tid innan hon nådde målet och slukade de mumsiga godsakerna där. Det var en solklar tia sa Mikael (antar att det är bra) och han gav oss rätt mycket tips om hur vi skulle gå vidare. Bl.a. kan jag nu direkt öka spåret till runt 200 m och även lägga in en lätt böj. Det var roligt att bli lite sporrade i detta för det är himla roligt! Sedan fick vi även testa på uppletande. Inte ville Gina hämta någon liten boll först utan hon kom tillbaka glad i hågen med en stor pinne istället. Jag fick gå ut och leka med den innan hn tyckte att den var roligare och bar tillbaka den istället. Efter det fikade vi, utväderade kursen och de som ville kunde anmäla sig till att gå fortsättningskurs till hösten.

Imorgon är det studiedag så jag är ledig. Då ska vi gå på skogsutflykt med labradorerna!

DP i livet är givet

Igår var det start på agilitykursen och Gina var väldigt glad över att få träna och träffa alla hundar. Det var delar av gänget vi gick valpkursen i agility med men några hade hoppat av. Jag tror att vi var ungefär 8 st och det är rätt lagom. Vi började med att gå igenom kursen och våra mål, vi fick även en bok "Agility klass 1" och det blir läxläsning i den till varje tillfälle. Sedan gick vi ut på planen för at tha lite praktisk träning. Underlaget var verkligen inte det bästa igår. Blött och lerigt så Gina satte sig knappt ner utan hade hela tiden en liten bit till marken. Istället för att köra "sitt kvar" tillät jag henne att stå, bara hon stannade kvar. Mycket energi hade hon igår och det blev ett dvärgpinscher-ryck en gång när hon var lös och jag skulle koppla henne igen. Precis när jag var påväg att göra det vände hon sig om och sprang runt, runt och runt. Såg rätt roligt ut eftersom hon gjorde en cirkel där hon sprang igenom tunneln varje gång. Gina fick träning på det och vi andra fick oss ett gott skratt. Jag måste jobba mycket med henne med detta så att hon inte rymmer. Kan dock förstå henne igår då hon var glad över att få träffa alla igen och att vi dessutom vara nere på agilityplanen.

Ikväll är det avslutning med lydnadskursen och vi ska vara i skogen vid havet och ha lite blandade moment. Det ska bli jätteroligt för vi ska bl.a. få lära oss att lägga spår! Att solen skiner och att jag har en underbar hund gör inte saken värre.

image65
Matte älskar dig Gina!

Räddningshund

Idag var det näst sista tillfället på allmänlydnadskursen. Vi var på Räddningsverkets övningsområde som ligger strax utanför Karlshamn. Där finns tunnlar, en gammal bus & tågvagn, mörka contatinrar, gallertrappor, ett mörkt hus med många rum och mycket mer. Vi gick runt på de olika stationerna i små grupper. Gina och jag började på stationen där han som höll i det hela idag, Gunder, var. Han har ett antal utbildade räddningshundar och vad jag förstod även lite ansvar över området. Först skulle Gina gå igenom ett rätt långt rör och det fixade hon galant. (I agilityn har vi tränat mycket på tunnlar och det har hon inga problem med.) De hade även byggt utrymmen m.h.a containrar och det blev nästan som något slags hus. Där inne var det bäcksvart men inte brydde sig Gina om det inte, hon bara traskade på. Till slut var det vår tur att gå uppför en brant gallertrappa. Först avrådde han oss från att göra det eftersom han inte trodde att Gina skulle klara det, men jag tyckte ändå att vi skulle försöka. De flesta fick lyfta upp sina hundar och gå ner eller locka med godis o.s.v. Jag behövde bara gå mot trappan så gick hon uppför den som ingenting. Jag vet att hon inte är särskilt rädd av sig men hon överträffade både mina, och särskilt Gunder's förväntningar. Vi gick genom, över och under lite andra lustiga föremål och till slut frågade han om hon verkligen inte har ett uns rädsla i kroppen. Han var faktiskt imponerad av denna lilla hund som klarade allt. Det är bra att Gina visar att man visst inte måste vara stor för att våga!

Sedan gick vi vidare till en gammal buss och tågvagn. Jag gick in och gömde mig och så skulle hon leta upp mig. I bussen hittade hon mig direkt men i tågvagnen sprang hon först förbi och ut genom andra dörren. Men sedan vände hon igen och då hittade hon mig. Meningen var mest att de inte skulle vara rädda för att gå in i lite läskiga utrymmen, och det var hon inte här heller.

Den sista stationen var en lång barack med många rum som kallades för "hotellet". Alla fönster var övertäckta så det var precis bäcksvart där inne. Här skulle jag gå in och gömma mig i ett rum och sedan skulle Åsa som höll i Gina vid ytterdörren släppa henne. Hon genomsökte vissa rum och gick förbi rummet där jag gömde mig först men sedan vände hon. Jag trodde att hon skulle rusa fram till mig som hon brukar men det gjorde hon inte. Istället stannade hon, markerade att det var någon där. Det var först när jag började prata med henne som hon kom fram till mig. Vi gjorde detta igen och även då gjorde hon på samma sätt. Det hade varit roligt att testa och se hur hon hade gjort om det hade varit någon annan som gick in och gömde sig!

Efter det var det gott med lite fika och vi diskuterade lite om bl.a. räddningshundar. Gunder påpekade än en gång hur imponerad han var av Gina. Självklart är det roligt att höra men främst är det skönt att inte ha en hund som är rädd. Nu är både matte & hund trötta, det tar på krafterna att vara ute och koncentrera sig i tre timmar. Skillnaden är bara att hunden kan gå och lägga sig, matten måste plugga fysik...

Bus & agility

Idag har vi varit på Karlshamn Hundungdom och tränat agility. Två vänner var där med sina hundar. Den ena har en dvärgschanuzer som är ungefär lika gammal som Gina. Det var fullt bus när vi släppte de båda lösa! Gina såg så rolig ut när hon gosade med Majkens skägg och nafsade lite i det. Jag tror allt att hon är lite avundsjuk på det. Roligt för dem att ha en lekkamrat både i samma ålder och storlek.
Själva träningen gick bra den också. Hon klarade faktiskt säcken när den var helt på marken, alltså som vanligt. Matte är så stolt över sin lilla goding!  Vi testade däcket idag, vilket vi inte gjort förrut, och när hon väl förstod vad hon skulle göra gick det bra. Man märket verkligen hur mycket träning det ligger bakom bara för att ens kunna ställa upp och tävla. Vi ska allt kämpa på så får vi se vart det leder. Gina verkar tycka att det är roligt och jag tror att agility passar henne rätt bra. Nu är det en trött DP som ligger i sin säng och tuggar på ett grisöra hon fått. Mums!

April

Tiden bara fortsätter att flyga fram och nu är det redan april. Hoppas att det äntligen är vår och att vädret blir fint! Idag har jag anmält Gina till circuit-utställningen så nu är hon anmäld både till den och den i Älvsjö-mässan. Ser redan fram emot detta stora hundevenemang. Passade även på att betala in till Hässleholm-uts. så nu är även det gjort. Snart fyller lilla Sniff ett år och då ska det firas med en vaccination, mumsig mat och paket. Vi postade ett litet paket på posten idag till Gina's labradorkompis Jack i Hovmantorp som fyller ett år imorgon.

Det kommer bli några roliga hunddagar med start i slutet av veckan! På lördag ska vi till hundungdom och träna agility med två vänner till mig och deras vovvar. Söndagen ska vi sysselsätta oss med att vara på Räddningstjänstens övningsområde strax utanför Karlshamn som ett kurstillfälle. Där finns en massa roliga saker att hitta på tydligen, rapport kommer. På måndag börjar som sagt var agilitykursen, kul! Sedan på tisdagen ska det vara avslutning med grundkursen. Då ska vi vara flera timmar i skogen och ha sök/spår/uppletande. Det ser vi fram emot!

Idag fick Gina åka i cykelkorgen med mig till skogen. Väl där fick hon springa lös medan jag cyklade. Hon tycker att det är himla roligt och idag hittade vi en fin, bilfri, grusväg som vi aldrig testat innan. Den var perfekt! Senare ikväll var hon ute med mamma och en vännina och gick så nu är det en trött liten DP som jag hittade nedbäddad i min säng! Hon är allt för söt...



RSS 2.0